Krémy, nádivky

A - Nastavovací kaše do krémů

250 ml mléka 2 vrchovaté PL polohrubé mouky 1 vanilkový cukr 50 g másla Míchat do rozpuštění tuku, pak přikrýt igelitem, aby se nám neudělal škraloup a nechat vychladnout.

Karamelový krém

200g cukru na karamel 250 ml šlehačky 250 g másla V kastrolku opatrně zkaramelizujeme cukr, zalijeme šlehačkou, krátce povaříme a necháme zchladnout. Poté vyšleháme s máslem.

Karamelový krém ze Salka

1 plechovka kondenz. mléka (Salko) 150 – 250 g másla Uzavřenou plechovku Salka ponoříme do vody a vaříme 2 hodiny. Mléko vychladíme a vyšleháme s máslem na hladký krém. Možno nastavit kaší.

Kávový krém na slepování cukroví

2 velké vejce 80 g krystalového cukru 1 lžíce mleté kávy 150 g másla 80 g čokolády (dle chuti – hořká, mléčná, bílá…) Nad párou vyšleháme vejce s cukrem do hustého krému (jako pudink). Čokoládu rozpustíme a opatrně vmícháme do vaječné hmoty. Do změklého másla postupně...

Krém do trubiček - lehký

200 ml vody 150 ml Salka 70 g polohrubé. mouky 200 g másla Do vlažného mléka s vodou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme cca minutu. Do vychladlého zašleháme 20 dkg změklého másla. Můžete přidat cukr, rum nebo oříšky.

Krém do trubiček - máslový

20 dkg másla 20 dkg moučkového cukru – utřeme 14 dkg mletých vlašských ořechů rum podle chuti

Lanýžová hmota na makronky

  200 g čokolády na vaření 50 g  podmáslí 50 g smetany 2 cl brandy Čokoládu rozlámeme a vložíme do malého kastrolu, přidáme smetanu a podmáslí a při mírné teplotě a za stálého míchání rozpustíme. Do rozpuštěné hmoty přidáme brandy. Kastrol postavíme do studené vody a...

Nádivka do košíčků (se smetanou)

375 ml šlehačky 150 g mletých vlašských ořechů 150 g třtinového cukru 150 g piškotů (nahrubo rozdrcených) 3 lžíce rumu V hrnci zahřejeme smetanu a postupně přidáváme sypké přísady. Přidáme rum podle chuti, rozmícháme a necháme schladnout.

Nastavovaný krém s kaší

35 g polohrubé mouky 3 dcl mléka cukr krystal 250 g másla Mouku s mlékem svaříme a necháme vychladnout. Změklé máslo ušleháme s cukrem a po lžících přidáváme schladlou kaši.   Variace pro inspiraci: 1.  50 g čokolády na vaření 2.  2x. Ledové...

Ořechový krém s pudinkem

¼ l mléka 2 lžíce krystalu 100 g mletých ořechů 1/2 sáčku vanilkového pudinku 250 g másla Mléko s cukrem a ořechy přivedeme k varu, přidáme  ½ sáčku vanilkového pudinku a vaříme do zhoustnutí. Necháme vychladit a postupně zašleháme máslo.

Pařížský krém

½ hrnku moučkového cukru ½ másla 100 g čokolády na vaření 1 smetana ke šlehání Nastrouhanou čokoládu vsypat do oslazené smetany, přivést k varu. Nechat vychladnout, přidat změklé máslo a šlehat (dlouho) dohladka.