Krémy, nádivky
A - Nastavovací kaše do krémů
250 ml mléka
2 vrchovaté PL polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
50 g másla
Míchat do rozpuštění tuku, pak přikrýt igelitem, aby se nám neudělal škraloup a nechat vychladnout.
Karamelový krém
200g cukru na karamel
250 ml šlehačky
250 g másla
V kastrolku opatrně zkaramelizujeme cukr, zalijeme šlehačkou, krátce povaříme a necháme zchladnout. Poté vyšleháme s máslem.
Karamelový krém ze Salka
1 plechovka kondenz. mléka (Salko)
150 – 250 g másla
Uzavřenou plechovku Salka ponoříme do vody a vaříme 2 hodiny.
Mléko vychladíme a vyšleháme s máslem na hladký krém. Možno nastavit kaší.
Kávový krém na slepování cukroví
2 velké vejce
80 g krystalového cukru
1 lžíce mleté kávy
150 g másla
80 g čokolády (dle chuti – hořká, mléčná, bílá…)
Nad párou vyšleháme vejce s cukrem do hustého krému (jako pudink). Čokoládu rozpustíme a opatrně vmícháme do vaječné hmoty. Do změklého másla postupně...
Krém do trubiček - lehký
200 ml vody
150 ml Salka
70 g polohrubé. mouky
200 g másla
Do vlažného mléka s vodou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme cca minutu. Do vychladlého zašleháme 20 dkg změklého másla. Můžete přidat cukr, rum nebo oříšky.
Krém do trubiček - máslový
20 dkg másla
20 dkg moučkového cukru – utřeme
14 dkg mletých vlašských ořechů
rum podle chuti
Lanýžová hmota na makronky
200 g čokolády na vaření
50 g podmáslí
50 g smetany
2 cl brandy
Čokoládu rozlámeme a vložíme do malého kastrolu, přidáme smetanu a podmáslí a při mírné teplotě a za stálého míchání rozpustíme. Do rozpuštěné hmoty přidáme brandy. Kastrol postavíme do studené vody a...
Nádivka do košíčků (se smetanou)
375 ml šlehačky
150 g mletých vlašských ořechů
150 g třtinového cukru
150 g piškotů (nahrubo rozdrcených)
3 lžíce rumu
V hrnci zahřejeme smetanu a postupně přidáváme sypké přísady. Přidáme rum podle chuti, rozmícháme a necháme schladnout.
Nastavovaný krém s kaší
35 g polohrubé mouky
3 dcl mléka
cukr krystal
250 g másla
Mouku s mlékem svaříme a necháme vychladnout. Změklé máslo ušleháme s cukrem a po lžících přidáváme schladlou kaši.
Variace pro inspiraci:
1. 50 g čokolády na vaření
2. 2x. Ledové...
Ořechový krém s pudinkem
¼ l mléka
2 lžíce krystalu
100 g mletých ořechů
1/2 sáčku vanilkového pudinku
250 g másla
Mléko s cukrem a ořechy přivedeme k varu, přidáme ½ sáčku vanilkového pudinku a vaříme do zhoustnutí.
Necháme vychladit a postupně zašleháme máslo.
Pařížský krém
½ hrnku moučkového cukru
½ másla
100 g čokolády na vaření
1 smetana ke šlehání
Nastrouhanou čokoládu vsypat do oslazené smetany, přivést k varu. Nechat vychladnout, přidat změklé máslo a šlehat (dlouho) dohladka.